Стратегия за линк билдинг за 2022 година

Линк билдинг стратегии за 2022 SEO оптимизация

Всяка година маркетолозите и уеб администраторите погребват SEO с шумна тълпа. Някъде наблизо, в масов гроб, са заровени връзки и сграда с връзки. Но въпреки реквиемите, масата на връзките остава важен инструмент за популяризиране на уебсайтове. В тази статия ще говорим за важна част от стратегията за връзки – анализ на конкурентите и изграждане на профил за връзка към уебсайт. Отивам! Първото правило за популяризиране на връзки: невъзможно е да се популяризират сайтове само с връзки. Преди да изберете котви и донори, се запитайте: оптимизиран ли е ресурсът, всичко в ред ли е с „техническите“, има ли сериозни грешки? Ако сте едва в началото на своето SEO пътуване, не бива да разчитате на обратни връзки. Те ще помогнат за решителен скок към върховете, но няма да заменят цялата груба работа. Ако отговорът е да, продължаваме разговора. Основните етапи на стратегията за свързване са както следва: Анализ на профилите на връзките на конкурентите. Изготвяне на работен план за поставяне на връзки. Избор на донорски сайтове. Действителното разположение. Защо поръчката е такава? Ефективна стратегия се изгражда въз основа на профилите на връзките на конкурентите, които се популяризират за същите заявки като вас. С други думи, първо трябва да погледнете колко и кои връзки използват вашите конкуренти. И след това направете поне не по -лошо (по -скоро по -добро) и сами заемете първите места в резултатите от търсенето. Анализът на конкурентите също е важен, тъй като търсачките внимателно проверяват качеството и количеството на връзките. Прекомерният брой еднотипни котви от нискокачествени ресурси бързо ще задвижи ресурса под санкции и ще осигури забавен живот за месеци напред. В този случай фокусирането върху топ конкурентите е определена гаранция за надеждността на стратегията за връзка.

Стъпка 1. Изследване на конкуренцията

На първо място, трябва да съберем списък с конкуренти, с които сайтът има обща семантика. Това може да стане с помощта на специални услуги. Има и по-лесен начин: въведете заявка в търсачката и съберете данни от първите 10 визуализирани резултати.

Стъпка 2. Анализ на броя на връзките  и тяхното качество

След като списъкът на конкурентите бъде получен и фиксиран, ще видим колко дарители използват, кои връзки купуват, кои страници подсилват. Те също ще се интересуват от дяловете в общата маса на връзките. Намерете цялата тази информация ще помогне на специални услуги за анализ на връзки. Ето най -популярните от тях: Ahrefs.com. Величествен SEO. Отворете Site Explorer. SeoLib. Serpstat. Ще анализираме масата на връзката, използвайки услугата на Ahrefs. Това е удобен и функционален инструмент за анализ на уеб ресурси, на възможните недостатъци – платен. Най-евтиният план ще струва 99 долара на месец. Ahrefs помага за проследяване на много от здравните показатели на ресурса. Но днес се интересуваме само от връзки. Двете числа, които първо трябва да потърсите от конкурентите си, са броят на донорските домейни и общият брой обратни връзки. В услугата Ahrefs отидете в доклада „Преглед“ и вземете информация от гишетата.

Стъпка 3. Разделете връзките по страници 

След това трябва да проучите как се разпределят връзките в страниците на конкурентите. Това може да стане с помощта на раздела Топ страници. На този етап е важно за нас да разберем колко връзки водят до началната страница и страниците с продукти на сайта. В идеалния случай трябва да съберем възможно най-много информация – колкото повече данни са налични, толкова по-точна и уместна ще бъде стратегията за свързване. Ако имате достатъчно време, анализирайте няколко десетки страници на всеки сайт. 

Стъпка 4. Планиране за растежа

И така, получихме общия брой връзки, от които се нуждаем, и страниците, до които ще водим от тези връзки. Нека преминем към изчисляване на динамиката – броя на обратните връзки, които ресурсът трябва да расте от месец на месец. 

Купете реклама 

Деактивиране 

Защо това е толкова важно? Защото алгоритмите на търсачките не обичат измамниците. Ако натрупаме масата на връзките си твърде бързо, най-вероятно ще поставим сайта под санкции. Твърде бавното темпо ще забави промоцията, което също няма да подхожда нито на оптимизатора, нито на собственика на сайта. Ще запазим нашите конкуренти като водач и ще опитаме малко повече от тях. На първо място, нека да разгледаме статистиката: броя на връзките и дарителите, които конкурентите от върха добавиха през годината.

Стъпка 5. Съставяне на списък  Anchor

Anchor – списък с думи и фрази, които съставляват текстовата част на връзката. Съставянето на такъв списък е много важна част от стратегията за популяризиране на връзки, тъй като търсачката обръща внимание на словната форма „твърдо кодирана“ в URL адреса. Отново малък материал: връзките са разделени на котва и без котва. Котва за връзки – връзки, в които се споменават ключови думи, търговски или информационни заявки: „купи“, „цена“ и т.н. Анкерните връзки са разделени на няколко подтипа: Маркови – с името на фирмата или продукта в котвата („Ahrefs“, „Ahrefs“, „Ahrefs.com“). С общи фрази в котвата: „Прочетете повече“, „Тук“, „Тук“, „Още“. Директен URL адрес без текст: https://ahrefs.com/. Връзки-снимки. Котвите дават по-голяма тежест при класирането от обикновените URL адреси. Алгоритмите на  Google са наясно с това. Твърде правилно или, напротив, странни котви като „купи нарязана пица Маргарита“ могат да алармират търсачките. И ако много еднакви анкъри водят към сайта, които са от полза за оптимизатора (а това е лесно да се установи точно от списъка с котва), ще има проблеми.

Обобщаване на настоящата статия, касаеща линк билдинг през 2022 година

Връзките работят! Въпреки значителното неодобрение от много уеб администратори. От друга страна, SEO работи заедно с качествен линк билдинг. Лошо оптимизиран сайт с еднакви анкъри ще има проблеми. Няма универсални алгоритми за популяризиране на връзки. Често в интернет можете да намерите някои числа или пропорции – затворете такива сайтове. Трябва да се съсредоточите само върху конкурентите от топ 10. Изобретен е достатъчен брой автоматизирани инструменти за анализ на масата от сайтове с връзки. 

Прегледахме Ahrefs, можете да използвате Serpstat или друга услуга. Изберете подобни сайтове и фирми за анализ. Не гледайте връзката маса агрегатори, големи онлайн магазини, федерални услуги. Изключението е, че самият вие сте голям агрегатор. Разработването на стратегия за  линк билдинг е първата и теоретична част от работата с линкове. Какво да правим с тези данни по-нататък, къде да търсим донорски сайтове, да работим с борси и как да проверяваме качеството на връзките, ще разгледаме в следващата статия. 

Източник: Grad.im

Оцени тази статия
SEO Optimization - СЕО Оптимизация
Add a comment