Авторитет на домейна – повишаване на този важен за SEO параметър

SEO оптимизация

Знаете ли, че авторитетът на домейна на даден сайт допринася с 20% за неговия SEO успех?

Това означава, че ако имате добър сайт с авторитет на домейн, за вас става много лесно да получите класиране на първа страница за вашата ключова дума в сравнение със сайт с по-малко авторитет на домейн.

Разгледайте изображението по-долу, за да знаете някои от ключовите фактори за класиране, взети от Google за класиране на сайт в резултатите от търсенето.

Авторитет на домейна

Ако търсите практически начини да увеличите авторитета на вашия домейн, това подробно ръководство ще ви помогне да се справите с тази нелесна задача.

Преди да започнем  със съветите за увечиение на  авторитета на домейна на вашия сайт, ето няколко неща, които трябва да имате предвид.

Проверете текущия авторитет на домейна (DA): Можете да използвате лентата с инструменти Mos, за да разберете авторитета на домейна на вашия сайт. Можете да използвате вашия инструмент (той е безплатен), за да намерите DA на всеки уебсайт. Също така е полезно за вас, когато се опитвате да изграждате връзки за вашите сайтове, за да увеличите авторитета на вашия сайт. Колкото по-добър е DA на сайта, толкова по-добър е профилът на обратната връзка.

Какво е мощност на домейна, познато като Domain Authority?

Domain Authority, известен също като DA, е резултат, който първоначално е разработен от екипа на Moz (№1 SEO блог), който предвижда колко добре ще се класира даден сайт при търсения с Google. Колкото по-висок е DA на даден сайт, толкова по-високи класации може да получи. Толкова е просто.

Помните ли Google Page Rank? В началото, преди двадесет и повече години, това бе един от важните параметри за определяне на даден сайт, дали е тежък, или не… Е, днес DA е един от важните параметри!

Какво е авторитет на страницата Page Authority?

Повишаване на DA

Това не е нищо друго освен прогнозиране как една добре дефинирана страница ще се класира на страницата с резултати от търсачката (SERP). Moz е разработил резултат за това, който варира от 0 до 100. Ако резултатът е по-висок, толкова по-голяма е възможността за класиране.

Въз основа на данни от уеб индекса на Mozscape, той изчислява Page Authority (PA), който включва брой връзки, MozRank и много други фактори. Той варира, когато те актуализират алгоритъма, който изчислява Page Authority (PA). Точно като Domain Authority (DA), Page Authority се изчислява с помощта на алгоритъм за машинно обучение.

Кои са важните неща, които трябва да знаете, за да повишите тези параметри на даден сайт?

 • Увеличаване на времето за показване на вашия сайт
  Увеличаването на латентността на вашия сайт и намаляването на степента на отпадане на вашия сайт може значително да ви помогне да увеличите много бързо авторитета на домейна на вашия сайт.
 • Какво е време на задържане на читателите?
 • Времето на изчакване е важен SEO показател, който вашият уебсайт изчислява.
 • Участие (Активност) на потребителите
  Продължителност на сесията (наречена степен на отпадане) и
  Ставки въз основа на кликване (резултати от търсене)

Колкото повече хора прекарват време на вашия сайт, четейки страница (статия, инфографика или видео), толкова по-добро ще бъде класирането.

Времето за изчакване просто означава колко дълго посетителите  остават на сайта ви, без да натиснат бутона за връщане назад. Google дава по-голяма стойност на сайтове с по-добро време на престой, така че авторитетът на вашия домейн също се увеличава, ако се съсредоточите върху подобряване на времето на престой.

 • Ето някои мощни съвети, които можете да използвате, за да увеличите латентността на вашите сайтове:
 • Започнете да създавате статии  с над 2000 думи. Ще Ви трябва SEO копирайтър, или писател, който умее да пише дълги, привлекателни статии!
 • Създайте сходни публикации, които да са видими за читателите, за да може да продължат да четат и да се информират в детайли по дадена тема.
 • Актуализирайте стари статии периодично.
 • Настройте връзките да се отварят в нов раздел.

Сега нека поговорим за тях подробно.

# 1. Започнете да създавате потребителска публикация с 2000+ думи:

Резюмето е мъртво от дълго време. Ако искате да се състезавате с други, тогава започнете да създавате потребителски публикации от 2000+ думи. Дългите публикации стимулират качествен трафик и генерират повече потенциални клиенти. Google винаги подкрепя подробното и дълго съдържание.

Нещо важно! Не е добре всички публикации да са ви с обем минимум 2000 думи! Напротив, създавайте и кратки статии, но повечето важни трябва да бъдат дълги, изчерпателни, полезни за потребителите публикации.

Ако искате да получите място в първите 10 органични позиции в Google, тогава сайтът ви трябва да съдържа минимум 2000 думи. Създаването на тази дълга форма на съдържание отнема много време, но привлича препратки и органичен трафик.

В анализа на Buzzsumo за 100 милиона статии, той показа, че в дълбочина статията е получила най-много споделяния в социалните медии. По-дългите съобщения ангажират повече социалните медии

 • Намерете вечнозелени идеи за съдържание и се заровете в тенденциите на Google за набиращи популярност теми. Пишете на ръководствата „как да“, често задавани въпроси във вашата ниша.
 • Съберете данни и направете проучване. Направете задълбочено проучване, преди да напишете дълго съдържание.
 • Създайте солидна структура и очертайте вашите идеи.
 • След като сте структурирали идеите, започнете да пишете.
 • За да избегнете разсейването при писане, използвайте техниката Pomodoro.
 • Докато пишете, разделяйте дългите абзаци на 2 до 3 изречения.
 • Проверете отново граматическите и правописните грешки преди публикуване.

След публикуване направете реклама на публикациите си.

# 2. Показване на свързани публикации под всяка публикация:

За да увеличите показванията на страници и да намалите степента на отпадане, трябва да се уверите, че потребителите не напускат проекта си, след като прочетат първата публикация. И така, какво можете да направите?

Показване на свързани публикации във всяка публикация. Има няколко добавки за това в WordPress.

Най-добрият начин да задържите посетителите на блога си за дълго време е да показвате подходящи публикации в края на всяка публикация в блога. Затова набавете подходяща добавка и проверете сами резултатите.

# 3. Свържете старите си публикации:

Връзките не са нищо друго освен препратки към вашите стари публикации. За Interlink фокусът е върху насочването към правилните ключови думи. Ако го направите по правилния начин, можете да привлечете огромен трафик към вашия сайт.

Какво може да направи подобно линкване?

 • Получава повече трафик от органично търсене.
 • Това помага за по-добро класиране за правилните ключови думи.
 • Това увеличава броя на показванията на страницата.
 • Страниците, към които има връзки, е по-вероятно да получат висок ранг.
 • Това помага на търсачката да обхожда всяка страница.

Можете да тествате SEO Smart Link – модул за WordPress, който върши чудесна работа. Автоматично свързва другите ви публикации. Можете да зададете думи като „съвети за блогове“ за връзка към конкретни публикации. Това е не само нулев модем за предишни написани съобщения, но и за бъдещи писмени съобщения.

# 4. Отворете външни връзки в нов раздел:

Чрез отваряне на външни връзки в нови раздели това може да намали степента на отпадане. Именно и поради тази причина правете линковете да се отварят на нов таб, раздел.

И не забравяйте да намалите степента на отпадане на вашия сайт, за да увеличите цялостния авторитет на домейна на вашия сайт. Степента на отпадане е известна още като степен на излизане, която е фактор, който участва в поведението на потребителите на вашия сайт.

Ако някой напусне даден сат, без да кликне върху друга страница (т.е. при първото посещение), това се счита за степен на отпадане. Колкото по-ниска е степента на отпадане или степента на излизане на вашия сайт, толкова по-добре е за вас да увеличите своя SEO и следователно цялостния авторитет на вашия домейн.

Бъдете умни относно външното линкване
Вашите входящи връзки и обратен профил играят жизненоважна роля за подобряване на авторитета на вашия домейн.

# 1. Гост публикации
Блоговете за гости винаги работят като чар в изграждането на връзки. Но повечето блогъри не успяват да направят правилния гост блогинг, защото това отнема много време, отдаденост, усилия и известна стратегия.

Ето стратегиите, които трябва да следвате, когато правите блог като гост:

Пишете само в  авторитетни сайтове във вашата ниша. Вложете усилията си в писането на невероятно съдържание за тях.
Използвайте публикации за гости, за да разширите имейл списъка си. За да създадете имейл списък, можете да използвате водещи страници за създаване на целеви страници.
Свържете се със собственика на блога, преди дори да се включите в темата. За да направите това, коментирайте записи в блогове, отговаряйте на техните статуси в социалните мрежи и т.н.
След като пишете за тях, популяризирайте публикацията си за гости като своя публикация.
Напишете вдъхновяващо съобщение или публикация, която включва най-добрите блогъри, за да получите незабавен хит.
# 2. Инфографика
Хората обичат инфографиката. Това са най-споделяното и харесвано съдържание в мрежата. Инфографиката може да превърне скучните данни в интересна публикация. Визуалните публикации печелят повече препратки, отколкото текстовото съдържание.

За да създадете оригинална и уникална инфографика:

Намерете информацията, от която се нуждаете, преди да го създадете.
Знайте коя е вашата аудитория
След като идентифицирате основната си идея, разработете завладяваща история, за да привлечете читатели.
Вашият инфографичен дизайн.
Насърчавайте го в цялата платформа на социалните медии.

# 3. Помислете за стратегия, чрез която ще получите органични обратни връзки
Обратните връзки са изключително важни за SEO. Повечето блогъри не дават препратки по същия начин. докато?

Състезания. Да, това е маркетингов инструмент и помага за повишаване на осведомеността за марката, осведомеността, бързите продажби.

Подарявайте! Правете подаръци и по този начин можете да извличате обратни връзки.

Има три основни типа за подаръци:

Подаръци: Е, кой не обича, ако нещо идва безплатно. Ето защо наградите са изключително популярен вид стратегия. Това е перфектният подход, ако искате да привлечете блогъри и инфлуенсъри да разпространят думата за тях.
Промоция на продукта: Работи като раздаване, но повече от продукт, фокусиран върху марката. Ако искате да представите нов продукт или услуга на пазара, това е най-добрият подход. Наградата е самият продукт и затова той привлича посетители. Той привлича блогъри и помага при изграждането на връзки в процеса.
Кодове за отстъпка: Ако искате да се насочите към определена аудитория, това са идеалните състезания. Те се раздават като награда за участие в анкетата.

Премахнете токсичните препратки

Когато Google пусна Penguin Update 2.0 през 2013 г., изведнъж повечето сайтове изпитаха спад в PageRank. Това се дължи на токсични препратки. Преди имаше малък ефект, но сега вреди на вашия сайт.

Какво представляват токсичните препратки?

Това са препратките, които вредят на SEO на вашия сайт. Например платени връзки, връзки от схеми за връзки, връзки от сайтове за кредитни игри или дни за плащане се считат за токсични.

Защо да премахнете токсичните препратки?

Ако Google забележи, че вашият блог има достатъчно токсични обратни връзки, тогава той намалява DA на вашия сайт и е вероятно да премахне вашия сайт от своята база данни.

Ако забележите внезапен спад в трафика и ако получите предупредително известие от Google, това означава, че вашият блог има токсични препратки. Ако получавате връзки от сайтове, които не са индексирани от Google, сайтове с по-малка мощност на домейна, сайтове с много по-малко трафик, сайтове с необичайно количество входящи връзки, тогава трябва да премахнете тези обратни връзки.

Ето как да премахнете токсичните обратни връзки:

За да премахнете токсични линкове трябва да направите backlink одит.

Свържете се със собствениците на сайта и ги помолете да премахнат вашите връзки.
Използвайте инструмента на Google като последна мярка, за да премахнете токсичните препратки.
Ако вашият сайт е нов и има много по-малко трафик, но по-токсични препратки, тогава е най-добре да изтриете уебсайта.
След като премахнете токсичните обратни връзки, изпратете заявка за повторна проверка в Google. Направете скромна молба и очертайте какви стъпки сте предприели, за да коригирате проблема. Ако искате да се класирате добре, тогава трябва да приемете премахването на токсичните препратки като основна грижа.

Поддържайте удобен за потребителя сайт

Ако вашият сайт е труден за навигация, това разочарова потребителя до голяма степен. И най-вероятно няма да се върнат. По този начин създаването на удобен за потребителя уебсайт е много важно, ако се занимавате сериозно с бизнес.

Насочете посетителите към конкретен път на вашия сайт. Уверете се, че посетителите знаят къде се намират и къде трябва да отидат, можете да използвате Call-to-Action за тази цел.
Не използвайте жаргон в съдържанието си. Направете го просто и лесно за разбиране.
Добавете функция за търсене към вашия сайт. Това улеснява вашите посетители да намерят информацията, която искат.
Маркирайте ключови думи и удебелете или подчертайте определени текстове, за да улесните посетителите да ги разберат по-добре.
Навигацията при задържане е или вляво, или в горната част на сайта. За да могат да видят опциите за навигация в сайта.

Прилагайте White Hat SEO стратегия

Прилагането на SEO стратегия с бяла шапка не е нищо повече от получаване на естествени препратки към вашия блог. Ако голям брой страници се свързват към вашия блог, които са подходящи за вашата ниша, тогава Google обича да класира вашия сайт по-високо.

Как да получите естествени препратки?

 • Съдържанието е цар. Пишете невероятно страхотно съдържание, което не е лесно за намиране в други сайтове. Можете да пишете спорни теми, казуси, факти и цифри.
 • Отидете на форуми, събития, свързани с вашата ниша, и изградете връзки с други блогъри.
 • Почти всеки сайт за социални медии ви позволява да поставяте връзки в секцията Bio. Има голямо значение как са засегнати SERPs.
 • Изграждането на връзки с други блогъри във вашата ниша помага за получаване на естествени препратки. Коментирайте публикациите си, за да привлечете вниманието им.
 • Ако имате добри умения за програмиране или знаете за HTML, тогава създайте инструменти, които помагат на потребителите. Това ще ви осигури огромни препратки.
 • Проверете за повредени връзки и сменете връзката, ако имате подобен тип съдържание.
 • Пишете истински публикации за гости в авторитетни сайтове във вашата ниша и включете връзка обратно към вашия сайт.
 • Публикувайте вирусни съобщения и връзки към източника. Има възможност повечето от блоговете да се свързват към вашия блог, докато се свързват към тях.

Финални думи

Публикацията стана дълга, но е много полезна! Хубаво е да я споделите с колегите в офиса, за да се научат, или поне да повишат уменията си, що се касае за SEO оптимизация.

И така, много е важно да обърнете внимание на Вашият линк билдинг профил, качество на съдържанието и потребителско изживяване – всички тези фактори играят роля в повишаването на авторитета на домейна на сайта.

Така че не забравяйте да се съсредоточите върху премахването на токсични връзки и се опитайте да получите възможно най-много качествени връзки чрез публикуване на публикации, имейл, техника на небостъргач и т.н.

И така, какво мислите за това ръководство за авторитет на домейн? Намерихте ли го за полезно? Имате ли допълнителни съвети или техники за увеличаване на авторитета на сайта през 2022 г.? Споделете мислите си в коментарите по-долу.

Източник: Viseo

Оцени тази статия
SEO Optimization - СЕО Оптимизация
Add a comment